Τι είναι οι πολύποδες του ενδομητρίου;
Οι πολύποδες της μήτρας είναι όγκοι που εμφανίζονται στο έσω τμήμα της μήτρας (ενδομήτριο).
Οι πολύποδες μπορεί να είναι στρογγυλοί ή ωοειδείς και να κυμαίνονται σε μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά ή μεγαλύτερο. Μπορεί να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι πολύποδες. Οι πολύποδες της μήτρας είναι συνήθως καλοήθεις (μη καρκινικοί). Η πιθανότητα ένας πολύποδας ενδομητρίου να είναι κακοήθης ανέρχεται στο 2,73%. Τα ποσοστά είναι χαμηλότερα για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (1,12%) σε σχέση με τις μετεμμηνοπαυσιακές (4,93%).
Οι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κατά την περίοδο με αυξημένη ροή αίματος ,ακανόνιστη αιμορραγία και επηρεάζουν την γονιμότητα.
Ο ακριβής λόγος για τον οποίο σχηματίζονται πολύποδες είναι άγνωστος, αλλά οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Τα οιστρογόνα, τα οποία παίζουν ρόλο στην πάχυνση του ενδομητρίου κάθε μήνα, φαίνεται επίσης να συνδέονται με την ανάπτυξη πολυπόδων της μήτρας.
Τι συμπτώματα προκαλούν;
Τα συμπτώματα των πολύποδων της μήτρας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους
- Ασυνήθιστα έντονη ροή κατά την έμμηνο ρύση
- Αιμορραγία ή κηλίδες μεταξύ των περιόδων
- Κολπική κηλίδα ή αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
- Δυσκολία τεκνοποίησης
Οι πολύποδες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εάν προκαλούν έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή εάν υπάρχει υποψία ότι είναι προκαρκινικοί ή καρκινικοί. Θα πρέπει να αφαιρούνται σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν καθώς ενοχοποιούνται για αποβολές και προκαλούν υπογονιμότητα. Εάν εντοπιστεί πολύποδας μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί.
Πως γίνεται η διάγνωση τους;
Οι πολύποδες μπορούν να διαγνωστούν με διακολπικό υπέρηχο. Σε περιπτώσεις όπου το γυναικολογικό υπερηχογράφημα δείξει ή υποψιαστεί ενδομήτριο πολύποδα, η τελική διάγνωση γίνεται με τρισδιάστατη υδρουστερουπερηχογραφία (aqua scan) στο ιατρείο χωρίς νάρκωση αφού δεν προκαλεί πόνο.
Πως γίνεται η αφαίρεση πολύποδα ενδομήτριου;
Η καταλληλότερη μέθοδος είναι η υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση γίνεται χρησιμοποιώντας το υστεροσκόπιο, έναν λεπτό σωλήνα με κάμερα και φως που επιτρέπει στον γυναικολόγο να δει μέσα στον τράχηλο και την κοιλότητα της μήτρας. Με τη χρήση μικρών εργαλείων και χωρίς τομές, μπορεί να γίνει η αφαίρεση του πολύποδα. Πραγματοποιείται μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως την 6η – 10η ημέρα του εμμηνορρυσιακού κύκλου με ελαφριά αναισθησία και η ασθενής εξέρχεται της κλινικής λίγες ώρες μετά την επέμβαση.
Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας υπολογίζεται ότι αποτελεί πλέον την τέταρτη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Σε παγκόσμια κλίμακα αγγίζει τα 6,9 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες. Η Ελλάδα, φαίνεται ότι βρίσκεται στις Ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλά ποσοστά επίπτωσης & θανάτου από τη νόσο. Υπολογίστηκε ότι ανά έτος εμφανίζονται 696 νέα περιστατικά και ότι 271 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο.
HPV λοίμωξη και καρκίνος του τράχηλου της μήτρας
Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας οφείλεται στην παρατεταμένη λοίμωξη του ιστού στους ογκογόνους υποτύπους του ιού των κονδυλωμάτων (hrHPV). Παρά το γεγονός ότι η λοίμωξη από ογκογόνους υποτύπους είναι σχετικά συχνή στο γενικό πληθυσμό, κυρίως στις σεξουαλικά ενεργείς γυναίκες, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδικές καθώς υποχωρούν. Ωστόσο, σε ορισμένες γυναίκες η παρουσία του ιού επιμένει για μακρό διάστημα με αποτέλεσμα η έκθεση αυτή να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλόβαθμων ενδοεπιθηλιακών δυσπλασιών καθώς και καρκίνου.
Οι υποτύποι του ιού που φαίνεται να είναι καρκινογόνοι είναι οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, και 59 και ευθύνονται περίπου για το 70% των λοιμώξεων από HPV.
Σε ότι αφορά το Ελληνικό πληθυσμό υπολογίζεται ότι περίπου 2.8% των γυναικών έρχονται σε επαφή με τους ογκογόνους υποτύπους 16 και 18 κάποια στιγμή στη ζωή τους και ότι το 52.3% των καρκίνων του τραχήλου οφείλονται στους τύπους αυτούς.
Σε ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινάει ο έλεγχος;
Η έναρξη του ελέγχου έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να ξεκινάει με τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας μιας γυναίκας ή μετά από ένα έτος από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
Οι γυναίκες που έχουν εμβολιασθεί θα πρέπει να ακολουθούν διαφορετικό πρόγραμμα πρόληψης;
Το εννεαδύναμο εμβόλιο έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας υπολογίζεται ότι προστατεύει έναντι του 80% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συστήνεται ίδιος πληθυσμιακός έλεγχος με τις γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Εγκυμοσύνη και Τεστ Παπ;
Γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε κυτταρολογική εξέταση πρόσφατη ( λιγότερη από έτος ) προ της εγκυμοσύνης πρέπει να την επαναλάβουν κατά την εγκυμοσύνη, προτιμότερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι μελέτες δεν δείχνουν σχέση μεταξύ της αποβολής και της λήψης τεστ Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μέθοδοι ελέγχου
Το συμβατικό Test Pap. φαίνεται ότι συνδέεται με αυξημένα ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, καθώς η πλειοψηφία των μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων ( ASCUS, ή υψηλότερες βλάβες) δε σχετίζεται με σοβαρού βαθμού αλλοιώσεις του τραχήλου, ούτε με καρκίνο. Η εισαγωγή της κυτταρολογίας υγρής φάσης (Thin prep) τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που εμφανίζονται στο συμβατικό Παπανικολάου.
Η χρήση του HPV DNA TEST έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην κλινική πράξη και αποτελεί σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. To HPV DNA TEST είναι μέθοδος που βασίζεται στην ανίχνευση του γενετικού υλικού (DNA) του ιού HPV και καθορίζει τον τύπο του κατηγοριοποιώντας τον σε υψηλού, μεσαίου και χαμηλού ρίσκου.
Το HPV DNA μαζί με την κυτταρολογία (σε περιπτώσεις θετικών αποτελεσμάτων στην εξέταση DNA) έχει ευαισθησία για την ανίχνευση παθολογικών βλαβών 82,9% . Σε περιπτώσεις υψηλόβαθμων βλαβών τα αποτελέσματα του συνδυασμού αυτού φαίνεται πως είναι ακόμα πιο αξιόπιστα καθώς η ειδικότητα της μεθόδου υπερτερεί και πάλι της κυτταρολογίας (96.8% έναντι 90.3%) .
Η εξέταση του mRNA με τη χρήση του APTIMA φαίνεται ότι αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση της εξέτασης του HPV DNA και η απευθείας σύγκρισή του με τα διάφορα διαθέσιμα τεστ υποδηλώνει την πιθανή υπεροχή του έναντι αυτών καθώς το τεστ διακρίνεται για την υψηλή δια γνωστική του ευαισθησία η οποία συνοδεύεται και από αυξημένη ειδικότητα σε σύγκριση με τα διαθέσιμα HPV-DNA test.
Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να κάνουμε Τεστ Παπ ;
Το τεστ Παπ μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Καλό είναι να προγραμματίζεται την πρώτη εβδομάδα, μετά το πέρας της περιόδου, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό.
Προετοιμασία πρίν το Test Pap
- Αποφύγετε να κάνετε κολπική πλύση πριν το τεστ ΠΑΠ
- Μία μέρα πριν, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή
- Για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή κολπικές κρέμες
- Αν κάνετε αγωγή με ενδοκολπικά φάρμακα, η εξέταση πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την λήξη της θεραπείας
Θα πονέσω κατά τη λήψη του τέστ ΠΑΠ;
Μπορεί να αισθανθείτε μικρή δυσφορία ή πολύ λίγο πόνο.
Εάν το τεστ Παπανικολάου σας είναι παθολογικό;
Εάν ένα τεστ Παπανικολάου δείξει ανωμαλίες, τότε ο γυναικολόγος σας μπορεί να κάνει μια δεύτερη εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση, η οποία θα του επιτρέψει να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση του τραχήλου της μήτρας σας και ενδεχόμενος να χρειαστεί και βιοψία.
Ο Δρ. Κορομπόκης Ηλίας με πολυετή εμπειρία και χρήση σύγχρονου κολποσκοπίου προσφέρει πλήρη και εξατομικευμένη θεραπεία στην παθολογία τραχήλου.
Τι είναι η Κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση είναι μια απλή εξέταση κατά την οποία ο Γυναικολόγος με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου, του κολποσκοπίου, εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας αλλά και τον κόλπο, σε μεγέθυνση μετά από εφαρμογή ειδικών χρωστικών ουσιών με σκοπό την χαρτογράφηση του κόλπου. Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται όταν το τεστ ΠΑΠ είναι μη φυσιολογικό, όταν υπάρχουν βλάβες ή φλεγμονές στον τράχηλο, καθώς και μετά από θεραπεία για καρκίνο του τραχήλου. Στη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να χρειαστεί η λήψη βιοψιών, ώστε να επιβεβαιώσει την έκταση της βλάβης. Μετά τη λήψη βιοψιών απαγορεύεται για 48 ώρες η σεξουαλική επαφή, καθώς και η χρήση ταμπόν. Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε ότι η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει και στην κύηση.
Πώς γίνεται η Κολποσκόπηση;
Τα αρχικά στάδια της εξέτασης είναι ίδια με την εξέταση για το τεστ Παπανικολάου. Η διαφορά είναι ότι αφού εισάγουμε τον κολποδιαστολέα και δούμε τον τράχηλο, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό μηχάνημα, το κολποσκόπιο για επισκόπηση του τραχήλου. Το κολποσκόπιο δεν εισέρχεται στον κόλπο. Έχει μεγεθυντικό φακό και επιτρέπει να εξετάσουμε τον τράχηλο της μήτρας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Στην συνέχεια με ειδικές χρωστικές ουσίες αλλά και φίλτρα φωτός αναγνωρίζονται πιθανές βλάβες. Σε αυτή την περίπτωση ο γυναικολόγος με την χρήση ειδικού εργαλείου μπορεί να χρειαστεί να πάρει μικρές βιοψίες από την ύποπτη περιοχή που θα σταλούν για ιστολογική εξέταση.
Πονάει η κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση δεν πονάει. Κατά την λήψη βιοψιών στον τράχηλο της μήτρας οι ασθενείς θα αισθανθούν ελαφρές ενοχλήσεις που δεν χρειάζονται παυσίπονο. Εάν γίνει λήψη μεγαλύτερων τμημάτων ιστού χορηγείται τοπική αναισθησία.
Προετοιμασία πριν την κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση γίνεται όταν δεν έχετε έμμηνο ρύση. Αν έχετε κολπίτιδα ή άλλη φλεγμονή των γεννητικών οργάνων καλό θα είναι να έχετε ολοκληρώσει την θεραπεία.
Δεν πρέπει να έχετε κάνει κολπική πλύση, να έχετε τοποθετήσει κρέμες ή υπόθετα στον κόλπο ή να είχατε σεξουαλική επαφή για 2 ημέρες.
Πρέπει να ενημερώσετε αν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης ή εάν παίρνετε φάρμακα αντιθρομβωτικά λόγω αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας σε περίπτωση λήψης βιοψίας.
Ενδείξεις κολποσκόπησης;
Προτείνεται η άμεση παραπομπή για κολποσκόπηση σε γυναίκες με παθολογικό αποτελέσματα στο Τεστ Παπ( HSIL, ASC-H ή LSIL, καθώς και AGC ή AIS).
Σε γυναίκες με αποτελέσματα ASC-US, προτείνεται η πραγματοποίηση HPV DNA testing και η παραπομπή για κολποσκόπηση επί θετικού HPV DNA testing ή σε επαναλαμβανόμενο ASC-US στο Τεστ Παπ.
Όταν κατά την γυναικολογική εξέταση εντοπίζονται παθολογικές περιοχές στον τράχηλο, τον κόλπο ή το αιδοίο.
Για μετεγχειρητική παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε γυναικολογικές επεμβάσεις για καρκινικές ή προκαρκινικές βλάβες του αιδοίου, κόλπου ή του τραχήλου.
Τι δείχνει η κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση δείχνει τον τύπο και την έκταση πιθανής βλάβης στον τράχηλο.
Τα αποτελέσματα της βιοψίας που λαμβάνεται κατά την κολποσκόπηση μπορεί να είναι φυσιολογικά ή να αναφέρονται ως τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN).
Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες CIN ανάλογα με το πόσα κύτταρα εμφανίζουν αλλοιώσεις.
- CIN1σημαίνει ότι μόνο το 1/3 των κυττάρων εμφανίζουν αλλοιώσεις
- CIN2 σημαίνει ότι έως και τα 2/3 των κυττάρων εμφανίζουν αλλοιώσεις
- CIN3σημαίνει ότι όλα τα κύτταρα εμφανίζουν αλλοιώσεις
Συνήθως θεραπεία προτείνεται σε CIN2 και CIN3 καθώς και επί επιμονής CIN1.
Ο εξειδικευμένος Ιατρός σας θα σας πληροφορήσει για τις επιλογές θεραπείας και τις ενδείξεις.
Ο Δρ. Κορομπόκης Ηλίας με πολυετή εμπειρία και χρήση σύγχρονου κολποσκοπίου προσφέρει πλήρη και εξατομικευμένη θεραπεία στην παθολογία τραχήλου.
Τι είναι η κολπίτιδα;
Κολπίτιδα ονομάζουμε τη φλεγμονή του κόλπου. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών θα έχουν συμπτώματα κολπίτιδας κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Διαφορετικοί τύποι κολπίτιδας
- Βακτηριακή κολπίτιδα ( γκριζόλευκες εκκρίσεις, δύσοσμα υγρά και τσούξιμο.)
- Μυκητιασική κολπίτιδα ( φαγούρα αίσθημα καύσου λευκές πηχτές εκκρίσεις.)
- Τριχομοναδική κολπίτιδα ( δυσφορία στα γεννητικά όργανα και κιτρινοπράσινες εκκρίσεις.)
- Χλαμύδια ( μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και καταστροφή των σαλπίγγων.)
- Το μυκόπλασμα/ουρεοπλασμα ( συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά επηρεάζουν τη γονιμότητα.)
- Ατροφική κολπίτιδα
Αίτια της κολπίτιδας.
Στην φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου επικρατούν οι γαλακτοβάκιλλοι. Οι γαλακτοβάκιλλοι έχουν προστατευτικό ρόλο και αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικροβίων που εισέρχονται στον κόλπο. Οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα ή ανισορροπία του φυσιολογικού PH του κόλπου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κάποιος μικροοργανισμός, όπως μύκητας, τριχομονάδα, βακτηρίδια κλπ.. και να οδηγήσει σε κολπίτιδα.
Παράγοντες που διαταράσσουν τη χλωρίδα
- Χρήση αντιβιοτικών
- Λοίμωξη από ιούς HPV
- Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.
- Μείωση της άμυνας του οργανισμού
- Στρες
- Στενά ρούχα
- Λάθος ή ελλιπή τοπική υγιεινή (κολπικές πλύσεις, συνεχή χρήση ταμπόν).
- Ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη ή το θηλασμό
- Εμμηνόπαυση
- Σακχαρώδης διαβήτης
Διάγνωση κολπίτιδας
Για τη διάγνωση της κολπίτιδας ο γιατρός λαμβάνει καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού υγρού.
Θεραπεία κολπίτιδας
Βάση των αποτελεσμάτων της καλλιέργειας μπορεί να χορηγηθεί αγωγή από το στόμα, κολπικά υπόθετα, ενδοκολπικές κρέμες ή και συνδυασμός τους.
Πρόληψη κολπίτιδας;
- Xρησιμοποιείτε προφυλακτικό.
- Βαμβακερά εσώρουχα.
- Αποφεύγετε τα ταμπόν.
- Τήρηση κανόνων σωστής υγιεινής στην περιγεννητική περιοχή.
- Ο καθαρισμός της γεννητικής περιοχής να γίνεται με προϊόντα, που δεν διαταράσσουν την φυσιολογική χλωρίδα και το PH της περιοχής, αλλά να αποκαθιστούν την όποια μεταβολή τους.
- Αποφεύγετε την καθημερινή χρήση σερβιέτας.
- Χρήση πετσέτας στην παραλία και αλλαγή μαγιό
- Λαμβάνεται προβιοτικά όταν λαμβάνεται αντιβίωση.
Υποτροπιάζουσα μυκητιασική κολπίτιδα
Όταν μια γυναίκα έχει τρείς ή περισσότερες επιβεβαιωμένες μυκητιασικές κολπίτιδες εντός ενός έτους, τίθεται η διάγνωση υποτροπιάζουσας μυκητιασικής κολπίτιδας. Οι περισσότερες μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται στον μύκητα Candida albicans. Οι υποτροπιάζουσες μπορεί να οφείλονται στους μύκητες Candida glabrata ή Candida krusei. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί επίμονη αγωγή συντήρησης.
Ατροφική κολπίτιδα
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ατροφική κολπίτιδα καθώς δεν προκαλείται από κάποια μόλυνση, αλλά από χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων (διαταραχή κολπικού PH) και αφορά κυρίως γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή κατά τον θηλασμό. Εμφανίζεται με ερεθισμό, ξηρότητα, φαγούρα, κάψιμο και δυσκολία κατά την επαφή. Η ατροφική κολπίτιδα θεραπεύεται με χορήγηση οιστρογόνων είτε κολπικά είτε από το στόμα. Επίσης η χρήση υαλουρονικού οξέος στον κόλπο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και αντιστρέφει τη δυσάρεστη συμπτωματολογία.