Στα πλαίσια της σωστής ενημέρωσης για να έχετε μια ομαλά εξελισσόμενη εγκυμοσύνη:
Συστήνεται επιμελής καθαρισμός φρούτων και λαχανικών, καθώς επίσης και το καλό μαγείρεμα των κρεατικών – πουλερικών (κίνδυνος επιμόλυνσης από Toxoplasma, Listeria και Salmonella). Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών θαλασσινών και οστρακοειδών μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης (κίνδυνος επιμόλυνσης από Norovirus, Listeria και παράσιτα). Επιτρέπεται η λήψη καφεΐνης μέχρι 150mg – 300mg / ημέρα(ένα φλιτζάνι καφέ).
Συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος, τροποποίηση βλαπτικών για το έμβρυο φαρμακευτικών αγωγών που λαμβάνετε και είναι επιβλαβή για το έμβρυο και αποφυγή λήψης εθιστικών ουσιών και αλκοόλ.
Η εργασία δεν αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της κύησης. Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται εφόσον δεν συντρέχουν παθολογικές καταστάσεις (π.χ. αιμορραγία, ανεπάρκεια τραχήλου).
Μπορείτε να ταξιδεύετε με αυτοκίνητο καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρκεί να τοποθετείτε τη ζώνη ασφαλείας σωστά. Το κατώτερο τμήμα της ζώνης τοποθετείται κάτω από την κοιλιά και το ανώτερο τμήμα της πάνω από την κοιλιά και ανάμεσα από το στήθος. Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται μέχρι την 36η εβδομάδα της κύησης στις μονήρεις κυήσεις ενώ μέχρι την 32η εβδομάδα αν κυοφορείτε δίδυμα. Για ταξίδια διάρκειας μεγαλύτερης των τεσσάρων ωρών συστήνεται άφθονη λήψη υγρών και η συχνή κινητοποίηση (περπάτημα ανά 30 λεπτά) προς αποφυγή εν τω βάθη φλεβικής θρόμβωσης.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συστήνεται να λαμβάνετε:
- Φυλλικό οξύ 400 mcg / ημέρα μέχρι και την 12η εβδομάδα κύησης για την πρόληψη ανοικτών βλαβών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου. Αν έχετε προηγούμενη κύηση με ανοικτή βλάβη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου συστήνεται η προφυλακτική λήψη 5 mg φυλλικού οξέως, ξεκινώντας δώδεκα εβδομάδες πριν από την γονιμοποίηση και μέχρι και την 12η εβδομάδα κύησης.
- Σίδηρος 30 mg – 60 mg / ημέρα. (όταν κριθεί απαραίτητο)
- Ασβέστιο 1.5 – 2.0 g / ημέρα & Βιταμίνη D 10 mcg / ημέρα. (όταν κριθεί απαραίτητο)
Πρέπει να εμβολιαστείτε:
- Έναντι του ανενεργού ιού της γρίπης κατά την ετήσια περίοδο εμβολιασμού ανεξαρτήτως εβδομάδας κυήσεως.
- Mε μία δόση DTap (έναντι του τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη) μεταξύ 32ης – 33ης εβδομάδας (BOOSTRIX polio).
Στα πλαίσια της σωστής παρακολούθησης πρέπει να κάνετε ορισμένες εξετάσεις, οι οποίες κρίνονται σημαντικότατες, καθότι μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία σας και του παιδιού σας
Α. Προγεννητικός έλεγχος, γενικές εξετάσεις (με την έναρξη της εγκυμοσύνης και πριν την 12η εβδομάδα κύησης)
- Γενική αίματος
- Ομάδα αίματος, Rhesus
- Έμμεση Coombs
- Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη
- Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης & τεστ δρεπάνωσης
- V.D.R.L.
- HbsAg & anti-HepC
- HIV I & II
- Toxoplasma IgG & IgM antibodies
- Ερυθρά IgG & IgM antibodies
- CMV IgG & IgM antibodies
- TSH
- Γενική ούρων
- Κυστική ίνωση
- Τεστ Παπανικολάου
- Καλλιέργεια κολπικού υγρού
Β. Ειδικές εξετάσεις (σε συγκεκριμένες εβδομάδες κύησης)
Οι εξετάσεις αυτές γίνονται σε προκαθορισμένες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας και συνεπώς θα σας επισημαίνονται, κάθε πότε να τις κάνετε.
11+0 -13+6 εβδομάδα
Συνδυασμένο test με προσδιορισμό αυχενικής διαφάνειας και βιοχημικών παραμέτρων PAPP-A & free β-hCG
O συνδυασμός των παραπάνω παραμέτρων με την ηλικία της μητέρας προσδιορίζει τον κίνδυνο να γεννηθεί παιδί με χρωμοσωμική ανωμαλία (σύνδρομο Down, σύνδρομο Patau, σύνδρομο Edwards) και δεν μπορεί να διαγνώσει χρωμοσωμικές ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα. Η ευαισθησία της παραπάνω εξέτασης για το Σύνδρομο Down είναι περίπου 90% για ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα 5%, εφόσον η παραπάνω εξέταση γίνει από πιστοποιημένο ιατρό και μικροβιολογικό εργαστήριο, οι οποίοι υποβάλλονται ετησίως σε έλεγχο ποιότητας. Σε περίπτωση που από την παρούσα εξέταση προκύψει αυξημένος κίνδυνος για χρωμοσωμική ανωμαλία συστήνεται περαιτέρω επεμβατικός διαγνωστικός έλεγχος με λήψη χοριακών λαχνών ή αμνιοπαρακέντηση ανάλογα με την εβδομάδα της κύησης που διανύετε (αναλυτικότερη ενημέρωση στο έγγραφο «Ενημέρωση Ζεύγους σχετικά με τον προγεννητικό έλεγχο χρωμοσωμικών ανωμαλιών, γενετικών συνδρόμων και ανωμαλιών της διάπλασης του εμβρύου και τη μαιευτική παρακολούθησή τους στα Εξωτερικά Μαιευτικά Ιατρεία»).
Επιπλέον Επιλογή Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου με ανίχνευση ελεύθερου εμβρυικού DNA στο μητρικό αίμα (cf-DNA)
Η εξέταση που γίνεται από το αίμα της εγκύου μετά την 10η εβδομάδα της κύησης, αφορά εκτίμηση κινδύνου (διαλογή – screening) για κοινούς ανευπλοειδισμούς), χρησιμοποιώντας ελεύθερο εμβρυϊκό DNA (cf-DNA), από το αίμα (πλάσμα) της εγκύου. Έχει υπολογιστεί ότι έχει ευαισθησία ~ 99% για το σύνδρομο Down (τρισωμία 21), λιγότερο όμως για τις άλλες κοινές ανευπλοειδίες (13, 18, Χ και Υ).
16 -17+6 εβδομάδα
- Γενική αίματος
- Γενική ούρων
20η εβδομάδα
Υπερηχογράφημα 2ου επιπέδου
Είναι μια αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση της ανατομίας του εμβρύου. Σκοπός της είναι η πιθανή εντόπιση υφιστάμενων ανατομικών ανωμαλιών του εμβρύου, ώστε να σας δοθεί εν συνεχεία η δυνατότητα κατάλληλης συμβουλευτικής προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις (καρυότυπος του εμβρύου, ενδομήτρια θεραπεία εμβρύου, διακοπή κυήσεως ανάλογα με τη βαρύτητα της διαγιγνωσκόμενης ανωμαλίας, υποστηρικτική αγωγή, τοκετός σε εξειδικευμένο για τη μετέπειτα αντιμετώπιση του νεογνού κέντρο. Ωστόσο, υπάρχουν μείζονες ανωμαλίες που δεν διαγιγνώσκονται, ή διαγιγνώσκονται / επιδεινώνονται μετά από τη χρονική περίοδο που πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα 2ου τριμήνου. Παρέχεται δυνατότητα απεικόνισης ανωμαλιών μέχρι ποσοστού και 60%.
26η – 28η εβδομάδα
- Γενική αίματος
- Έλεγχος σακχάρου με εξέταση καμπύλης σακχάρου. Λαμβάνεται αίμα και προσδιορίζεται το σάκχαρο νηστείας σας (πρωινό σάκχαρο χωρίς να έχει προηγηθεί λήψη τροφής). Εν συνεχεία χορηγούνται 75 γραμμάρια γλυκόζης και προσδιορίζεται το σάκχαρο στο αίμα (δύο επιπλέον αιμοληψίες) 1η και 2η ώρες μετά την χορήγηση της γλυκόζης.
- Έμμεσος Coombs
- Εάν είστε Rhesus αρνητική πρέπει να κάνετε προληπτική χορήγηση anti-D σφαιρίνης όπως Rhophylac σε μια άπαξ δόση κατά την 26η με 28η εβδομάδα κύησης.
32η εβδομάδα
- Doppler ομφαλικών και μητριαίων αγγείων
Με την αυτή την υπερηχογραφική εξέταση ελέγχεται η σωματική αύξηση του εμβρύου, η λειτουργία του πλακούντα και η ποσότητα του αμνιακού υγρού.
36η εβδομάδα
- Γενική αίματος
- Γενική ούρων
- Έλεγχος πηκτικότητας
- Επανάληψη ελέγχου
HbsAg-antiHepC
HIV I & II
V.D.R.L
- Καλλιέργεια περινέου για Β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο (36 -37+6 εβδομάδες )
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βρίσκεται και στον κόλπο υγιών γυναικών. Στους φορείς των εν λόγω βακτηρίου δεν προκαλείται κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντιθέτως, νεογέννητα μπορούν να μολυνθούν από το στρεπτόκοκκο ομάδας Β, κατά τη διέλευσή τους από τον κόλπο κατά την διάρκεια του τοκετού, προκαλώντας σε αυτά (νεογνά) πολύ σοβαρή λοίμωξη. Σκοπός της παρούσας εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωσή του ώστε να χορηγηθεί κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Επανάληψη Doppler ομφαλικών και μητριαίων αγγείων, επί ενδείξεων
Λοχεία
Επανέλεγχος σε 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
(Γενική αίματος / υπερηχογραφική απεικόνιση έσω γεννητικών οργάνων).
Η ναυτία και ο έμετος της κύησης αποτελούν μια συχνή πάθηση που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των γυναικών. Διεθνώς υπολογίζεται ότι περίπου 50-80% των εγκύων πάσχουν από ναυτία και περίπου 50% από έμετο.
Η ναυτία (αναγούλες) και οι έμετοι συνήθως εμφανίζονται στις έγκυες γυναίκες μεταξύ της τέταρτης και της έβδομης εβδομάδας κύησης και μπορούν να διαρκέσουν έως την 20η εβδομάδα. Συνήθως είναι πιο έντονοι κατά τις βράδυνες ώρες. Τα συμπτώματα κορυφώνονται την 9η εβδομάδα και υποχωρούν συνήθως σταδιακά στο δεύτερο τρίμηνο στο 90% των εγκύων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις (15-20%) συνεχίζουν ως το 3ο τρίμηνο ή (5%) έως τον τοκετό
Ως υπερέμεση, περιγράφεται η ναυτία και ο έμετος στην κύηση με τη χαρακτηριστική τριάδα: απώλεια >5% του σωματικού βάρους, αφυδάτωση και διαταραχές ηλεκτρολυτών . Αποτελεί τη σοβαρή μορφή ναυτίας και εμέτου, που επηρεάζει περίπου το 0,3-2% των κυήσεων, ενώ είναι κύρια αιτία νοσηλείας στο πρώτο μισό της κύησης.
Πρόληψη
- Η χρήση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων ένα μήνα πριν τη σύλληψη έχει όφελος για τη μείωση των συμπτωμάτων της ναυτίας και του εμέτου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.
- Συστήνεται η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων για τη μείωση των συμπτωμάτων.
- Οι έγκυες θα έπρεπε να συμβουλεύονται να αποφεύγουν τα καυτερά και παχυντικά φαγητά, ενώ η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε πρωτεΐνη βοηθά στην εξάλειψη των συμπτωμάτων καλύτερα σε σχέση με τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά.
- Η αποφυγή περιβαλλοντικών παραγόντων που ενδεχομένως να επηρεάζουν τα συμπτώματα όπως ο καπνός, η ζέστη, η υγρασία και ο θόρυβος, ίσως βελτιώνει τα συμπτώματα.
- Συστήνεται μείωση του στρες και επαρκής ανάπαυση της εγκύου.
- Συστήνεται η διακοπή των σκευασμάτων σιδήρου τουλάχιστον όσο διαρκούν τα συμπτώματα.
Αντιμετώπιση
Μη φαρμακολογικές επιλογές
Η χρήση τζίντζερ (κάψουλες ή ταμπλέτες 250mg τέσσερις φορές τη μέρα)
Φαρμακολογικές επιλογές
- Πυριδοξίνη (Βιταμίνη Β6) μόνη της ή σε συνδυασμό με δοξυλαμίνη
- Ανταγωνιστές ντοπαμίνης
- Αντιισταμινικά
- Κορτικοστεροειδή . Η χορήγηση κορτικοστεροειδών συστήνεται μόνο σε περιπτώσεις που όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει.